HET DORPJE BUSURA

Kennismaking

Tijdens de bouw van Palm Beach Hotel zo rond de millenniumwisseling, hadden wij kennisgemaakt met een leraar genaamd Alhagie Camara [aladjie kamara]. Hij kwam op de bouw werken om zodoende geld te verdienen voor zijn schooltje in het bushdorpje, Busura, wat in de plaatselijke stammentaal ‘vrede’ betekent. Alhagie had ons tijdens een theepauze van harte uitgenodigd om eens en kijkje te komen nemen bij zijn levenswerk. Toen we daar voor het eerst aankwamen, stond er onder een gigantische mangoboom een klein gebouwtje, de ‘nursery school’ (= kleuterschool). Met slechts enkele lokalen, amper schoolspulletjes of krijtjes en leerlingen die op aangesleepte blokken hout uit de rimboe zitten, is het ook op dit schooltje weer danig behelpen geblazen.

Stichting FioKids

Wij besluiten de kleine Busuriaantjes ook te gaan helpen en komen na verloop van tijd in contact met de ‘Stichting FioKids’ uit Veghel. Deze stichting van het Fioretti College is op zoek naar een nieuw goed doel voor haar vastenactie en na overleg wordt besloten dat zij ons in Busura gaat steunen. Met deze nieuwe impuls wordt er – uitgesmeerd over een aantal jaren – een diversiteit aan projecten verwezenlijkt, waardoor er nu op het schoolterrein iets staat dat voor Gambiaanse begrippen uitzonderlijk genoemd mag worden. Het complex omvat een nursery school, twee basisschooltjes, twee zogenaamde ‘Skill Centres’ (= een soort LTS / huishoudschool), een keuken met bakoven, echte wc’s i.p.v. hurkblokken en een douche, een watertoren en een omheining met stalen poort! Bovendien zijn alle gebouwen goed gefundeerd en opgetrokken uit beton in plaats van de gebruikelijke, plaatselijke (en dus goedkopere) ‘mudstones’, blokken klei die in de zon zijn gedroogd. Verder zijn alle faciliteiten op het terrein voorzien van stromend, kristalhelder water en is er elektriciteit, opgewekt met zonnepanelen.

Nebato-kliniekje

Al tijdens ons eerste bezoek stond er een krakkemikkig bouwwerkje op het terrein, dat dienst deed als een eenvoudig EHBO-postje. Ook deze faciliteit is door onze bemoeienis én de sponsoring van – met name – metaalfabriek NTS-group (voormalig Nebato) uit Bergeijk uitgegroeid tot een streekverzorgend gezondheidscentrum. Thans worden hier o.a. baby’tjes gewogen en ingeënt en kunnen mensen er simpele zaken als pleisters en verband komen halen, zodat zij niet helemaal te voet naar de 10 of 15 kilometer verderop liggende stad hoeven te gaan. Het Nebato-kliniekje, genoemd naar haar voornaamste weldoener, is dus niet echt een ziekenhuis, maar is voor mensen die verder geen of slechts zeer weinig mogelijkheden qua gezondheidszorg hebben tóch een essentieel instituut.

Officiële opening

De officiële opening van het geheel ommuurde scholencomplex en de Nebato Clinic werd gehouden op 30 april 2009. De festiviteiten rondom de openingsceremonie waren gesponsord en zodoende zorgden muzikanten, een steltloper (‘Mamaparra’), een bush man (‘Samayo’), een rieten man (‘Kumpo’) en natuurlijk volop eten en drinken voor een onvergetelijke dag voor alle dorpsbewoners. In een periode van ongeveer acht jaar is er met veel Nederlands enthousiasme en inzet een leerinstelling gerealiseerd waarvan de bevolking van Busura en omgeving nog generaties lang kunnen profiteren! Voor meer details en foto’s, zie de site www.fiokids.nl.
Sluit Menu