HULPZENDINGEN

Naarmate steeds meer mensen in onze omgeving op de hoogte waren van onze acties in Gambia, kregen we van lieverlee ook steeds meer spulletjes aangeboden. Op een gegeven moment werd dit zó veel, dat wij besloten om tussen onze bezoeken door ook materialen te versturen naar onze vrienden in Gambia. In al die jaren zijn alle dozen die wij hebben verstuurd (en dat zijn er vele tientallen geweest!) netjes bij de geadresseerden aangekomen. Helaas werd de verzending per post uiteindelijk te duur en zijn wij overgestapt op de veel goedkopere zeecontainer. Onze vrienden zijn erg dankbaar voor deze hulp en die wordt dan ook bijzonder op prijs gesteld!!

‘Sure we can!’, … if you pay enough!

Hoewel wij twee keer per jaar op vakantie gaan naar Gambia, is het aantal kilo’s dat je aan hulpgoederen zelf mee mag nemen uiteraard beperkt door de bagagelimiet van het vliegtuig. Sinds mensen in onze omgeving weten dat Gambianen werkelijk álles kunnen gebruiken (omdat ze namelijk letterlijk niets hebben), krijgen wij regelmatig een grote diversiteit aan spullen aangeboden. Dit varieert van pleisters en verband tot schoenen, van kinderkleding tot brillen, van dames- en herenkleding tot schoolmaterialen en van speelgoed tot gereedschap. Uiteraard zijn wij erg blij met alles wat wij voor onze Gambiaanse vrienden krijgen, maar het grote probleem hierbij is dat alle spullen wel moeten worden vervoerd naar Gambia. Voorheen stuurden wij dozen van 20 kilogram per post, maar toen TPG opging in TNT, steeg de prijs voor verzending van de ene dag op de andere van € 54 naar bijna € 100 per doos. Dit onder het motto: ‘Sure we can!’, … if you pay enough! Deze manier van transport werd voor ons te kostbaar en zodoende zijn we op zoek gegaan naar een goedkoper alternatief.

Zeecontainer

De optie om spullen naar Gambia te versturen per zeecontainer ontdekten wij per toeval tijdens een gesprek met een medepassagier op de luchthaven. De goederen zijn per boot wel wat langer onderweg dan met de post (die het per vliegtuig verstuurt), maar het belangrijkste voor onze Gambiaanse vrienden is niet de factor tijd, maar het feit dát ze de spullen krijgen. Voor de verzending per zeecontainer is alleen het volume van belang en niet het gewicht, zodat wij nu jaarlijks bijna 2.000 kilogram aan goederen kunnen verschepen: ongeveer tienmaal (!) zo veel als per post voor hetzelfde bedrag. Het ophaalsysteem in Gambia van de verstuurde dozen is door de verschepende Nederlander perfect geregeld, zodat alle dozen netjes aankomen bij de geadresseerden! U zult begrijpen dat dit containerschip voor onze Gambiaanse vrienden eenzelfde impact heeft als Pakjesboot 12 voor onze kinderen in Nederland…
Sluit Menu