‘OPA’

Deze oude man vult het langste hoofdstuk van mijn Gambiaboek (hoofdstuk 5.1) omdat hij in alle aspecten behoort tot een – ook in Gambia – uitstervend ras. Allerlei moderniteiten zeggen hem bijvoorbeeld niets en hij weigert nog steeds pertinent te geloven dat je via een computer contact kunt onderhouden! Aangezien hij niet kan lezen of schrijven is het moeilijk hem het tegendeel te bewijzen. Dat je elkaar over grote afstand mobiel kunt bellen is iets wat hij wél accepteert omdat hij dat aan den lijve kan ondervinden.

Opa’s geschiedenis

Vanwege zijn hoge leeftijd noemen wij onze bejaarde Gambiaanse vriend ‘Opa’ en gaandeweg is hij die term als een soort eretitel gaan beschouwen. Wij hebben hem leren kennen door het omwaaien van een parasol op het strand in december 1995, waarbij wij hem hebben geholpen die weer recht te zetten. Zijn echte naam is Essa Jarra [essa djerra], maar zijn echte leeftijd is onbekend; wij schatten hem op ongeveer 70. Hij heeft een zwakzinnige vrouw, Marie, waarmee hij eigenlijk is getrouwd uit medelijden, doordat zij werd verstoten en uitgelachen door haar familie en omgeving. Hij heeft inmiddels zes kinderen, die hij allen beschouwt als een geschenk van Allah en waarvan de eerste is geboren in 1996 en de (hopelijk) laatste in 2010. Hij woonde aanvankelijk op het betonnen podium van de Beach Bar van Badala Park Hotel op het strand met slechts een dak van roestige golfplaten en muren gemaakt van palmbladeren uit de hoteltuin. Later mocht hij met zijn vrouw en toenmalige kinderen verblijven in een hotelkamer van het in aanbouw zijnde Palm Beach Hotel. Toen zijn familie een ander tijdelijk onderkomen had gevonden omdat de hotelkamers gereed waren en dus werden ingenomen door de toeristen, moest Opa – die 24/7 in dienst was van het hotel – de nacht doorbrengen op zijn gebedsmatje op de betonnen vloer van het generatorhuis, naast de oorverdovende en stinkende dieselgenerator van het hotel. Officieel was Opa nachtwaker, maar in de praktijk was hij gewoon manusje-van-alles. Opa is geen Gambiaan van geboorte, maar komt oorspronkelijk uit Mali, waar hij geiten hoedde en hij hoort tot de Bambara-stam [bambarra]. Hij is in de jaren zestig te voet naar Gambia gekomen en moest ook toen al 7 dagen per week, 24 uur per dag werken voor het hotel voor ongeveer 30 euro per maand.

Onze hulp aan Opa

Omdat hij al aardig op leeftijd is en er in Gambia niets is geregeld voor je oude dag, hebben wij hem gepensioneerd dankzij donaties van gulle gevers in Nederland en eveneens hebben we er door donaties stapsgewijs voor gezorgd dat hij werd voorzien van materialen voor de bouw van een eigen huis in het dorpje Old Yundum [oold joendoem], vlakbij Banjul International Airport.
Huize Jarra is geheel opgetrokken uit beton (en dus niet van de traditionele en veel goedkopere ‘mudstones’, brokken klei die in de zon worden gedroogd) en is voorzien van een keuken, een toilet, stalen deuren en kozijnen, een eigen waterput en een hoge, sterke omheining om de gehele compound! Dankzij onze hulp heeft Opa als het ware de ‘American Dream’ gerealiseerd en is veranderd van een arme sloeber die tot zijn laatste snik had moeten blijven werken, in een soort van rentenier met een goed pensioen en een eigen woning zónder hypotheeklasten!! 

Opa is altijd uiterst gastvrij, bereid om het kleine beetje wat hij heeft met iedereen te delen, altijd hulpvaardig en bovendien de zachtaardigheid zelve. Hij wordt daarom door iedereen die hem kent op handen gedragen en heeft totaal geen vijanden. Voor vele van de beach boys [zie onder bij ‘Bubba’] op het strand fungeert hij als een soort vader, want in tegenstelling tot bij ons worden oude mensen in een land als Gambia gerespecteerd vanwege hun levenservaring en wijsheid; het ‘Veronica-principe’ dat alleen jong zijn geweldig is en er voor zorgt dat je meetelt in de samenleving, gaat in Gambia (gelukkig) niet op…

Sluit Menu